torsdag 13 december 2012

Hur bygger man upp ett bra självförtroende?

Klankar du alltid ner på dig själv? Eller känner att du har tappat ditt självförtroende? Det är du inte ensam om. Många ungdomar känner på samma sätt.

Ibland kan det hända att självförtroende kommer och går beroende på vilken situation du är i. Kanske är du väldigt pratglad och utåt utanför skolan men väldigt blyg i klassrummet. Detta är helt normalt. Skolan och klassen är ju fylld med massor av elever och då kan det vara svårt att säga sitt och ta för sig.

Alla har vi en bild av hur man skulle vilja vara som person. Kanske känner ni igen det här: ” Jag önskar att jag skulle vara lika modig som Marcus i klassen som alltid vågar säga vad han tycker.” eller ”jag skulle också vilja vara en sån som inte bryr sig om vad andra tänker”.

Om ni märker att ni har såna önsketankar, när ni skulle vilja vara på ett visst sätt eller ha en viss egenskap, träna på att bete er och agera som om ni redan hade den egenskapen. Till exempel hur agerar en person som känner sig modig? Kanske kan man prova att sträcka på sig mera och gå mer rakryggad. Kanske kan man prova att ställa en fråga i klassen alldeles i början av lektionen för att visa att man är modig.

I början kommer det säkert kännas lite konstigt och läskigt att agera på dessa sätt. Men fortsätt att repetera beteendena så ska ni se att det kommer bli allt naturligare. Sakta men säkert kommer erat självförtroende att öka.

Ta hand om er tills vidare!

Mvh chen, en av era skolpsykologer i Trosa