måndag 27 januari 2014

Vad gör det om man inte är utåtriktad och social?

God fortsättning på er! Hoppas ni hade ett fint jullov och en fin start på skolterminen.

Nu är det dags för elevhälsobloggen att sätta igång och idag tänkte vi skriva om något som man sällan pratar om. Nämligen att det finns styrkor med att vara tyst, tillbakadragen och som psykologer kallar det: inåtriktad.

Överallt i vårat samhälle får vi höra hur viktigt det är att vara social, att ta för sig och att prata när man får chansen. För er blir det kanske tydligast i skolan med handuppräckning, muntliga presentationer och diskussioner man ska ha i grupp. Det är då lätt hänt att man får för sig att det är något fel med dom som inte tar plats i klassen.

En kvinna som heter Susan Cain har skrivit boken "Tyst " där hon beskriver  fördelar med att vara tillbakadragen och att vara på sitt tysta sätt. Författarinnan var själv tyst som barn och fick höra att det är inte okej att vara så tyst utan att det var något fel på henne. Hon vill verkligen lyfta fram att det är viktigt att själv fundera på vad man trivs bäst med.

Kanske är det så att du föredrar en lugn hemmakväll med en spännande bok framför festande? Kanske är det så att du trivs bättre med att ha långa samtal med en kompis framför att hänga med många andra.

Och det häftiga är att forskningen har visat att det finns många fördelar med att vara tyst och mer tillbakadragen. Exempel på det är:
  • Att man är bättre som ledare/chef för att man låter de andra i gruppen få uttrycka sina idéer jämfört med en ledare som tar för mycket plats och avbryter alla
  • De bästa idéerna dyker upp när man får själv sitta och fundera en stund. Det är faktiskt överlägset jämfört med att komma på idéer i helgrupp (Tänk på det när ni har klass!)
  • Många av våra största profiler som exempelvis Zlatan beskríver sig själva som lugna och tillbakadragna. 
Tänkvärt tycker vi! Så funder på vad ni trivs bäst med!

/Era skolpsykologer John & Chen