fredag 28 juni 2013

Sommaren för med sig bra saker för din mentala hälsa!

Nu när det är sommar är det bara att passa på att ta det lugnt. Bara att koppla av. Kanske till och med  tråkigt. Tråkigt vill man ju inte ha tänker du då kanske, men visste du att det kan vara bra för hjärnan att ha tråkigt?

En studie från England 2011 visade att människor som har tråkigt blir mer sugna på att skapa saker, bli mer kreativa och göra saker som känns meningsfulla? Dessutom är det bra att ha tråkigt för att sänka stressnivån i kroppen - man kan ju liksom inte vara ordentligt uppjagad och stressad när man har tråkigt!

Något annat du kanske gör mer under sommaren är att du upplever nya saker - kanske nya miljöer, nya smaker eller nya människor. Vad som händer då är att du blir mer benägen att fokusera på saker utanför dig.  
Om du då är en människa som lätt fastnar i dåligt grubbel kommer din "grubbeltid" att minska då du inte sätter lika mycket fokus inåt. Och när ditt dåliga grubbel minskar mår du bättre helt enkelt. 

Så nu när det är sommar så passa på att ha det riktigt riktigt tråkigt och mellan varven uppleva nya saker!:)  Det kommer att föra med sig bra saker för din mentala hälsa!

Glad Sommar önskar Skolpsykologerna i Trosa