tisdag 5 november 2013

Svårt med val och beslut? Aldrig nöjd? Läs detta isåfall!

Alla dessa valmöjligheter som man har kan göra att man känner sig stressad och tycker det är jobbigt att ta ett beslut. Vem känner inte igen sig i när man har gjort ett val och så börjar man tänka på alla de andra alternativen som fanns; "Valde jag rätt tröja? Skulle jag ha valt den andra linjen på gymnasiet ? Tänk om...?"

Här kommer 4 tips på hur man kan bli mer nöjd med sina val:

1) Från superhöga krav till "good enough"
; Brukar du måla upp värsta drömbilden för vad ditt val måste leda till? Sänk isåfall kraven på valet och fundera istället på vad ditt minimikrav är för ditt val. Man har nämligen sett tidigare att folk som har superhöga krav tar längre tid på sig för att bestämma och är oftare missnöjda.  

2) När du har gjort ditt val sluta leta! Brukar du fortsätta kolla efter andra alternativ när du har tagit ett beslut? Sluta med detta då det finns en stor risk att man till slut kommer hitta något annat som skulle passa bättre.

3) Jobba på att stå upp för eller kanske stå ut med sitt val och acceptera att man faktiskt inte kan välja allt. Om du känner dig missnöjd - låt inte den känslan leda till att du ligger hemma och grubbla över ditt beslut. Va missnöjd och samtidigt gör något som du tycker är roligt och meningsfullt istället.

4) Om du har svårt för råd nr 1; välj isåfall ett område där du kan ha superhöga krav på dina val. Till exempel att bestämma sig för att ha superhöga krav på dina filmval men att fortsätta med minimikraven på andra områden.

Långt inlägg idag. Hörs snart igen!
(Från tidningen Modern Psykologi)
  
/Era skolpsykologer John & Chen