torsdag 29 november 2012

Till dig som är rädd för att tala inför folk (har talängslan)

De allra flesta tycker det är jobbigt att hålla tal eller föredrag inför publik. Och för vissa blir det extremt jobbigt. Ofta vill man visa att man är en duktig talare som klarar uppgiften galant utan att bli nervös. Men istället blir man jättenervös och tycker då att man inte alls klarat av uppgiften på ett bra sätt och att man gjort bort sig. Men man måste tänka efter;

- blir det verkligen SÅ katastrofalt om man är nervös och pratar fort och hackigt exempelvis?
- måste det vara FÖRFÄRLIGT om man inte klarar av att göra ett föredrag på det sättet som man vill göra det?
- Kommer man VERKLIGEN bli sedd som konstig, pinsam eller något annat bara för att man varit nervös vid ett föredrag, precis som alla andra?

Svaret på alla dessa frågor är ofta mindre katastrofala än man egentligen tror. Eftersom man själv oftast har höga krav på sig att verka lugn, trygg och ha bra självförtroende samt att klara av alla uppgifter super bra, kan det ibland vara svårt att acceptera att man också är en människa som blir nervös i olika sammanhang (som tex när man ska hålla föredrag).

I psykologisk forskning har man sett att det bästa sättet att ta ner sin talängslan är att göra det så många gånger så att man tillslut vänjer sig. Detta innebär att man måste göra det man minst av allt vill göra, om och om igen. För om man gör det kommer hjärnan gradvis att vänja sig vid att inget superkatastrofalt egentligen händer om man nu verkar vara lite nervös och kanske pratar fort och hackigt.

Här finns en länk till en hemsida där det finns filmer och intervjuer med tips och tricks från andra som också har haft svårt att tala inför folk och som klarat av det på ett bra sätt. Här finns också viktigt och bra material och filmer om hur man på olika sätt kan hantera sin talängslan.

http://www.ur.se/Tema/Retorik-ratt-att-tala-vett-att-lyssna/Talangslan

Ha det bra så länge. Och kom ihåg att svårigheter är till för att övervinnas!