fredag 25 januari 2013

Att skada sig själv

Att skada sig själv kallas självskadebeteende och kan drabba både vuxna och barn och killar och tjejer. Självskadebeteende går ut på att göra sig själv illa med flit. Att skära sig eller att rispa sig är kanske de vanligaste sätten man tänker på när det kommer till självskadebeteenden. Att skada sig själv handlar sällan om en önskan att dö. Snarare är det en strategi man använder för att överleva. Kanske gör man det för att det känns lugnande för stunden. Kanske fungerar det som ett sätt att utrycka sina känslor. Viktigt att tänka på är att varje person som skadar sig själv har sina egna förklaringar till varför de gör det.

Även om det känns lugnare för stunden att skada sig själv blir det på lång sikt negativa effekter av att man skadar sig själv. Kanske känner man skam och skuld inför vänner och familj, alltmer tid läggs åt att dölja såren, skadorna blir allt värre och känsla av att man är misslyckad och mindre värd tar snabbt över.

Men det finns absolut hjälp att få! Ett tips är att ta kontakt med din skolpsykolog, kurator eller skolsköterska så kan dem hjälpa dig vidare.

Till slut vill jag tipsa om en fin text som är skriven av en tjej som har tidigare skadat sig själv och kommit ur detta.

du-du-som-skadar-dig-du-du-som-mar-daligt-du-ar-inte-ensam-du-ar-ocksa-fantastisk


Ta hand om er tills vidare!
Mvh Chen