onsdag 30 januari 2013

Vad menas egentligen med ADD, ADHD och Aspergerssyndrom?

Nuförtiden är det ju vanligt att man får höra begrepp som ADD,ADHD och aspergerssyndrom. Men vad innebär allt detta egentligen??(Obs! Lite längre text denna gång!:-)

ADHD är en engelsk förkortning och står för "attention deficit hyperactive disorder" vilket på svenska betyder ungefär "uppmärksamhets och hyperaktivitetsstörning". Något som är viktigt att tänka på är att ADHD INTE innebär att man är psykiskt sjuk, störd i huvudet eller på annat sätt knäpp, utan betyder helt enkelt bara att det finns vissa saker som är svårare för de som har ADHD jämfört med de som inte har det (samma sak gäller för ADD och aspergerssyndrom). Exempel på saker som är svåra för de med ADHD är att koncentrera sig, sitta still, ha tålamod, stå ut med tråkiga uppgifter, och "dämpa" sig själv när det krävs av omgivningen. Men när personer med ADHD väl finner något som de tycker om riktigt mycket om har de också många styrkor som tex högre kreativitet, skapandekraft, drivkraft, företagsamhet än vad de utan ADHD har. Det är viktigt att tänka på att ADHD alltså även innebär dessa styrkor!

ADD står för attention deficit disorder och betyder på svenska ungefär "uppmärksamhetsstörning". ADD innebär att man endast har svårigheter att koncentrera sig och få saker och ting gjort, men att hyperaktiviteten inte finns.Men samma sak gäller för ADD; många personer som har det kan vara otroligt kreativa och påhittiga.

Det som är viktigt att komma ihåg är att personer med råkar fått diagnoserna ADHD eller ADD är precis lika unika som alla andra, dvs det finns inte ett sätt att vara om någon har ADHD eller ADD. Ett sätt att bevisa detta är att titta på de kändisar som fått (eller sägs ha fått) diagnosen ADHD eller ADD; Justin Timberlake (popartist, skådis), Michael Phelps(vinnare av 14 guld medaljer i simning) Jim Carrey (komiker) och Isabella "blondinbella" Löwengrip(bloggare).

Aspergerssyndrom eller kort och gott "aspergers" är en annan diagnos som innebär svårigheter med att förstå hur man ska vara i olika sociala sammanhang, svårigheter med att förstå hur andra uppfattar saker och ting, eller svårigheter med stökiga omgiviningar. Om du någon gång sett den amerikanska tv-serien "big bang theory" där den smarta och roliga karaktären Sheldon Cooper (på bilden här intill) är en av huvudrollsinnehavarna, så ger detta en viss bild av hur någon med asperger kan bete sig olika sätt.

Men en person med asperger har precis lika unik personlighet som alla andra - det finns alltså inte ett enda sätt vara om man har asperger. Många gånger har personer med asperger ändå liknande drag som tex starka specialintressen; (ex. frimärkssamling, tåg, data, hästar eller kan allt om vissa popband, teckande serier, eller tv-serier).Viktig är att komma ihåg är att även de utan asperger kan ha specialintressen och att detta ensamt inte betyder att man har aspergers. Många gånger har de med aspergers väldigt tydliga styrkor, exempelvis kan de vara otroligt duktiga på vissa ämnen, och nå stor framgång inom dessa. Exempel är Albert Einstein (tros ha haft aspergerssyndrom), Bill Gates (startade microsoft, en av jordens rikaste), Darryl Hanna (skådespelerska i Hollywood).

Viktigt att komma ihåg är att även tjejjer kan ha asperger, även om det i nuläget är vanligare att killar har det. När tjejjer har asperger visar det sig på ett lite annorlunda sätt än hos killar. Exempelvis kan tjejjer med asperger vara socialt duktiga men kanske lite mer tystlåtna än andra. Dessutom kan specialintressena vara olika mot killars (tex hästar, tv-serier eller t.om mot kompisar). Viktigt är att återigen komma ihåg att specialintressen i sig självt inte betyder aspergers.

Så för att sammanfatta: att någon har ADD,ADHD eller Aspergers betyder att man har starka förmågor inom något, men har det lite svårare inom något annat.. Annars är man som vanligt!

Här finns mer information:
Riksförbundet Attention
Hemsida för de med aspergerssyndrom
Hemsida som informerar om ADHD
Ha det bra till nästa gång!
MvH/John