tisdag 8 januari 2013

Nyårslöften för god mental hälsa

Nu är det nytt år, och då brukar man ge sig själv nyårslöften som brukar handla om exempelvis att börja träna eller sluta äta godis.

Men varför inte ge sig själv nyårslöften när det gäller sånt som gör att man blir gladare och mentalt mer välmående?

Vi psykologer i Trosa ger er därför 4 tips på nyårslöften som påverkar dig positivt:

Nyårslöfte nr 1.
Lova att våga prata om jobbiga saker med nära och kära. Våga ta upp sånt som är jobbigt.
Varför?: Du får då ökat stöd från din omgivning. Du står inte själv med problemen. Du får andra perspektiv på dina tankar. Du kan må bättre genom att sätta ord på det du tycker är jobbigt. Du känner dig inte lika ensam med problemen.Du får bättre koll på dig själv genom att uttrycka dig.

Nyårslöfte nr 2.
Lova dig själv att varje gång du tänker negativt försöka balansera den negativa tanken med att en positiv "mot-tanke". Du får då ett mer balanserat förhållningssätt som gör att du slipper gå omkring tro på det negativa.

Nyårslöfte nr 3.
Lova dig själv att varje gång du grubblar eller har negativa tankar att ta ett steg tillbaka och se detta för vad det är - nämligen bara tankar som du har i huvudet och inte någon ultimat sanning. Du slipper på detta sätt bli besatt av dina negativa tankar för att du inte längre tror att dina tankar är sanningen.

Nyårslöfte nr 4.
Lova dig själv att våga göra något du är riktigt rädd för. Det kommer inte att göra ditt liv till ett helvete om du gör det - tvärtom! Med största sannolikhet kommer du efteråt att få en kick, och känna dig stärkt att du vågat bredda vad du kan göra.

Ha ett gott nytt år!
John & Chen