torsdag 28 februari 2013

Psykologiska råd för den som inte behöver en psykolog. Del 1.

Hej!
Nu ska vi psykologer i elevhälsan tackla några svåra frågor i en serie som vi kallar "Psykologiska råd för den som inte behöver en psykolog".
frågorna kommer att vara: Vad är bra att göra för att man ska vara glad? Blir man lycklig av pengar? Blir man lycklig av makt och status?

För att svara på frågorna kommer vi att vända oss till positiv psykologi, som är den gren av psykologi som sysslar med styrkor och personlighetsdrag som gör det möjligt för individer och samhällen att utvecklas, växa och må bra.

Vi börjar här vår serie med frågan; Hur gör man för att må bra och vara lycklig?
Psykologiska råd för den som inte behöver en psykolog.
Del 1.
Vad är bra att göra för att vara glad och må bra?

Detta är en svår fråga att ställa; varje människa har olika vägar att bli glada!
När en av experterna, i det som kallas för "positiv psykologi", Tal Ben-Shahar tog sig an frågan om hur man ska vara för att vara lycklig kom han b.la fram till fyra saker som var extra viktiga för människors lycka. Här listar vi ett utdrag från hans bok "Happier":

1. Tillåt dig själv att må psykiskt dåligt!
Inom den västerländska kulturen finns det mycket negativism och lite acceptans mot smärtsamma känslor. Många tror att om man upplever känslor som oro, sorg, rädsla eller avundsjuka så innebär det att det är något fel på en, istället är det, det motsatta. Det är enbart två olika sorters människor som inte upplever dessa känslor; psykopater och döda människor.

2. Gör ditt liv lättare!
Tidspress står för en del av depressionsökningarna världen over. Generellt sätt, är människor idag för upptagna med att försöka pressa in mer aktiviteter inom en mindre tidsram. Man misslyckas med att ta se potentiella källor till lycka som finns runt omkring en, antingen det är arbete, ett musikstycke, en relation, naturbild, eller ens barn. Så ta dig tid att inte göra något som gör dig glad.

3. Motionera regelbundet!
Fler och fler studier inom området beteendemedicin visar de psykologiska fördelarna av motion. Forskare vid Duke University visade i en studie att om man motionerar tre gånger per vecka under 30 minuter är detta lika effektivt vid måttlig depression som att äta antidepressiv medicin!!

4. Fokusera på det som är bra!
Lycka beror inte enbart på vad som händer runt omkring oss utan också på hur vi tolkar det som händer oss. Detta är anledningen till att en person som verkar ha allt, ändå kan vara olycklig medan en fattigt person ändå kan leva ett lyckligt liv. Människans nivåer av lycka beror inte på vad man har, utan på om vi uppskattar det vi har. En av de större hinder till lycka är att man har en tendens att ta för givet de bra sakerna i sitt liv. Man tänker sällan på hur lyckligt lottad man är över att vara frisk, över sina vänner, eller mat på bordet. Om man upplevt något traumatiskt eller jobbigt, som en sjukdom eller en nära persons bortgång, uppskattar man ofta det man har på ett annat sätt. Sådan medvetenhet, sådan tacksamhet och uppskattning är kortvarig, man vänjer sig snabbt och lägger snart inte märke till allt som man borde uppskatta mer runt omkring sig.

Frågan man bör ställa sig; måste saker och ting bli sämre innan man ser hur fantastiskt livet är? Behöver man uppleva något negativt för att uppskatta livet? Svaret är nej, om man kan använda sig av och göra tacksamhet en del av sitt liv, för att vara tacksam över något är det motsatta till att ta saker och ting för givet. När man är tacksam över maten på bordet, för sin hälsa, och tacksam över att ha en kärleksfull familj, tar man inte dessa delar av sitt liv för givet.

Nästa gång: Del.2 Blir man lyckligare av pengar?

MvH/
Skolpsykologerna i Trosa