onsdag 6 mars 2013

Psykologiska råd för den som inte behöver en psykolog del 2. Blir man lycklig av att ha mer pengar?

Många tror att psykologer bara tar hand om folk som mår dåligt på olika sätt. Men faktiskt kan psykologer även ge råd om hur människor som egentligen inte behöver en psykolog, kan bli gladare och lyckligare. Det här området kallas inom psykologin för positiv psykologi. Här fortsätter vi vår serie "Psykologiska råd för den som inte behöver en psykolog"  där vi går igenom vad forskningen kommit fram till inom olika områden.

Psykologiska råd för den som inte behöver en psykolog  Del 2.
Blir man lycklig av att ha mer pengar?

Fungerar det kunna att köpa saker för att bli lycklig? Blir man lyckligare och gladare av att ha massor av pengar så att man tex kan köpa vad man vill? Här visar vi lite resultat från vad forskningen kommit fram till:
- Tex visade en forskare på att lottovinnare var jätteglada i början men att glädjen bara varade i några månader. Sen var lottovinnarna precis lika glada som förut!

- En annan psykologisk forskare visade att ju mer pengar man hade desto mer nöjd med livet var man, men mer pengar i sig hindrade inte människor från att fortfarande kunna bli väldigt deprimerade eller må dåligt psykiskt.

- En tredje forskare visade att de som har mest glädje av pengar var de som inte hade några pengar alls, medan de som hade pengar så att de klarade sig inte märkte så stor skillnad om de fick mer pengar.

- Forskningen visade också på att det absolut bästa sättet att spendera pengar på, dvs det som gjorde människor mest lyckliga, var upplevelser (som tex resor), och inte prylar (som tex en ny tv).

Slutsatsen är att pengar är jätteviktigt om man inte har några pengar, men slutar vara lika viktigt när man har pengar så att man klarar sig. Kort sagt: Mera pengar kan göra dig gladare om du har väldigt lite men verkar inte göra så mycket större skillnad i längden om du redan har så att du klarar dig.
Om du ska spendera en massa pengar, verkar det bästa sättet, enl forskaren, att lägga pengarna på upplevelser, och inte prylar.

Nästa gång; Del.3. Blir man gladare av makt och status?