onsdag 13 mars 2013

Psykologiska råd för den som inte behöver en psykolog. Del 3.

Nu ska vi tackla frågan om man blir gladare av att vara över andra när det gäller status och makt.

Psykologiska råd för den som inte behöver en psykolog Del 3.
Blir man gladare av makt och status?

Faktiskt kan man hitta ett svar på denna fråga från babianforskning (tro det eller ej!).

Amerikanen Robert Sapolsky, som forskat på stressnivåer har hittat något väldigt intressant i sin forskning som kan besvara frågan om man blir gladare av makt och status. Robert började forska på babianer när han ville förstå hur stress påverkar människor. det är nämligen så att vi och babianerna delar nästan alla gener (det är bara en väldigt liten del som skiljer oss åt egentligen!) samt att det sociala livet i babianflockarna tydligt är uppdelat i hög rang och låg rang, precis som hos människor.

I den flock med babianer som Robert kollade på i Afrika, fann han en dag att alla alfa-hanarna, dvs de med högst rang och som oftast satte sig över och "mobbade" andra apor med lägre status, helt plötsligt hade dött då de hade ätit smittat kött. De enda hanarna som då var kvar var de "sjyssta" hanarna, som behandlade andra babianer på ett bra sätt. Det som hände i flocken då var rätt häftigt. Hela flockens hälsa blev helt plötsligt mycket bättre! Hälsan blev bättre tack vare att flockens medlemmar inte längre behövde stressa upp sig för att hävda sig och kämpa för att inte bli den med lägst status i gruppen och att de heller inte längre behövde vara rädda för att bli utsatta för mobbning från andra babianer.
Annan forskning visade också att de babianer som hade högst status var väldigt stressade och rädda för att de skulle förlora sin status och därmed bli dominerad av en annan babian. Det var stressade för att falla ner från tronen helt enkelt.

Så om man tar detta till oss människor så innebär det att personer som försöker få social status på andras bekostnad inte bara ger sig själv sämre hälsa utan  hela gruppen i slutändan.
Så om en grupp människor vill må bra och ha det bra som möjligt ska man försöka behandla varandra sjysst och strunta i status och makt.

Så blir man gladare av makt och status? Man kan nog iallafall säga att det inte verkar vara en bra strategi till att vara glad och må bra!

MvH/Skolpsykologerna i Trosa