måndag 19 augusti 2013

Tänk på något roligt som ska hända under dagen och det gör skillnad!

Att det är vanligt att tänka i "ord" vet många. Tankar kommer ofta som ord till oss. Känslouttryck brukar ofta komma i tankar som är ordnade i ord. Till exempel; "åhh, vad jag är trött", "ajj, vad det gör ont" eller "oj, vad kul det här är".

Men har ni tänkt på att vi ofta även tänker i bilder? Exempelvis på morgonen, när man ska till skolan kanske man snabbt ser en negativ  inre bild om att man sitter framför bänken och är trött, eller kanske får en bild av något jobbigt som ska hända i skolan (ex, att nån retar en , att man blir utfryst, eller att man är orolig för att hamna utanför).
Om man är rädd för spindlar ormar eller hissar får man även katastrofala bilder av vad som man tror skulle kunna hända (spindeln och ormen biter en, man fastnar i hissen).

Men man ser också väldigt ofta positiva bilder som tex att man har kul och åker berg och dalbana om man ska åka till ett tivoli, eller att man gör något kul tillsammans med någon , ifall man ska träffa en kompis.

En forskare och professor i England som heter Emily Holmes undrade vad som hände ifall man istället för att se något negativt istället försökte se framför sig något kul som skulle hända under dagen (tex en skoldag).

Det hon fann var att om man föreställde sig i bilder att något roligt kunde hända under dagen, så blev man också gladare och mindre orolig! 
(tex, Man ser framför sig att något roligt som kan hända under skoldagen, man ser framför sig hur man lyckas med något svårt, etc)

Men hur kan man ändra sina inre bilder till något mycket mer positivt? Ja, för detta krävs det lite träning och lite envishet. Men det är verkligen inte svårt, det gäller bara att föreställa sig att något roligt ska hända under dagen, och att försöka göra det på morgonen när det är som störst risk att man ser negativa bilder.
Och efter att du gjort det många gånger blir det en vana, en vana som du kommer att ha stor nytta av i livet!

Mvh/Skolpsykologerna i Trosa