torsdag 26 september 2013

Hmmm... det där med självkänsla...vad sägs om att börja med självmedkänsla!

Länge har experter rekommenderat oss att se till att stärka självkänslan för att klara av olika situationer i livet.

Självkänsla kan förklaras som den känsla man har inför sig själv dvs vad är jag värd inför mig själv och andra människor.


Hur ser din inre domare ut?
Som ni har märkt fungerar självkänslan superbra när saker och ting flyter på och fungerar bra. Problemet med självkänslan, som ni kanske oxå har märkt, är att den är inte alls lika stark när saker och ting fungerar dåligt i livet

Den starka och svaga självkänslan har en sak gemensamt - det är att den bestäms av din inre domare. Ni vet, den som hela tiden dyker upp och bedömer om du har gjort något bra eller dåligt. Den inre domaren hyllar dig om du har levt upp till dina krav men problemet är att den inre domaren kan också vara extremt hård och kritisk när du inte lyckas.

Så vad ska man göra då? Ett tips är att börja upptäcka och träna upp sin självmedkänsla. Ta en stund på dagen och fundera på vad den där inre domaren säger till dig. Kan det vara tankar som "Idiot varför gjorde jag så där" "Gud vad ful jag är idag" " Åh vilken tabbe, typisk mig"?

Fundera nu på om du skulle säga såna saker till en kompis. Förmodligen inte. Fundera också på hur många människor på denna jord som lyckas med ALLT dom gör. Förmodligen ingen - även om det verkar så framförallt med skådespelare och artister på tv och media.

Med andra ord var schysst mot dig själv! Det är ok att  känna sig stark och lyckad ibland lika mycket som det är ok att känna sig svag och misslyckad. Alla upplever det. Det är ju en del av livet.

(Texten är hämtad ur Tidningen Modern Psykologi - kolla upp om ni är intresserade)

Hörs snart!

/Era skolpsykologer John & Chen

Era skol