måndag 16 september 2013

Skjuter du upp saker hela tiden?

Är du en sån som skjuter upp saker hela tiden? Till exempel läxorna eller städningen av ditt rum? Säger du ofta när mamma och pappa påminner dig om att göra saker som måste göras att "jag gör det snart"?

Lugn du är inte ensam! De flesta skjuter upp saker till framtiden, särskilt sånt man tycker är jobbigt.

Och visst, det kan vara skönt att skjuta upp läxor och städning av rummet till senare. Och ibland kan man faktiskt göra saker och ting senare, och slappna av för stunden, vilket till och med kan vara bra och avstressande.

Men om man skjuter upp saker för mycket har man det tillslut på hjärnan hela tiden att du borde ha gjort olika saker. Och då börjar faktiskt ditt uppskjutarbeteende stressa upp dig mer än att det får dig att bli avslappnad.
Och handen på hjärtat; någon gång kommer tex läxorna ändå behöva göras och rummet ändå städas, eller hur?

Så hur gör man för att snabbare komma igång med saker som man måste göra?

Du kan exempelvis:
- Göra listor på sånt som du ska göra ("att göra listor")
- Säga till mamma och pappa att de ska påminna dig en viss tid om när du ska göra saker. På det viset känner du inte att de tjatar på dig för det är du själv som bestämt att de ska påminna dig.
- Ge dig själv belöningar om du klarar av att göra uppgiften under en viss tid.
- Om det känns ehlt överväldigande att sätta igång med en uppgift kan du ge dig själv tillåtelse att inte behöva göra allt på en gång. Gör en del av uppgiften då istället!
- Du kan säga åt dig själv och dina föräldrar att du gjort ett bra jobb när du blivit färdig med din uppgift. Ge dig själv cred för att du kom igång och klarade av uppgiften!

Kort sagt finns det massor av olika sätt att få igång sig själv för att göra uppgifter som är tråkiga, du kan säkert komma på många fler!

Mvh/Skolpsykologerna i Trosa Kommun