onsdag 29 maj 2013

Ett experiment om hur starkt man blir påverkad av omständigheter

Tänk dig in i den här situationen:
Du är en av trettio personer som ska vara med om ett experiment. 15 namn ropas upp och ditt namn är en av dom. En person säger nu högt till er alla att; "Det här experimentet går ut på att ni, som blivit upplästa, ska låtsas vara fångvaktare i en till två veckor åt den andra halvan av gruppen, som i sin tur ska låtsas vara fångar".

Ni som ska spela rollen som fångvaktare, får vaktuniformer. Alla de andra, som ska låtsas vara fångar, får vita overaller med nummer på. Fångvaktarna får under experimentet inte använda fångarnas namn, utan endast de nummer som står på deras overaller.
När experimentet börjar tar fångarna plats, två och två, i små celler med våningssängar , medan ni som är fångvaktare får ett bekvämt vaktrum.

Om du tänker dig att du skulle vara med något liknande som det som står ovanför:
-Hur hade du varit som fångvaktare? Hade du bara skrattat bort det och inte tagit din roll på allvar? Eller hade du verkligen gått in i rollen som fångvaktare, som med alla medel skulle hålla fångarna i schack?

Det här experimentet, som alltså bara skulle vara ett rollspel med fångar och fångvaktare, gjordes på riktigt i USA 1971 och kallas nu för "the Stanford prison experiment", och visade på något väldigt intressant men också något väldigt skrämmande om oss människor.

Det som hände i experimentet var att:
  • De som bara skulle låtsas vara fångvaktare blev hela tiden mer och mer våldsamma och brutala mot de som skulle låtsas vara fångar, trots att allt bara var ett rollspel och att alla visste att de var med i ett experiment.
  • Hela experimentet fick helt enkelt avbrytas efter 6 dagar, pga att våldet och brutaliteten från fångvaktarna blev värre och värre hela tiden.
Hur kunde ett experiment, där alla visste att det var ett experiment och att de bara skulle låtsas spela fångvaktare, spåra ur helt genom att samma personer blev våldsamma? (kom ihåg att det var människor som i vanliga fall adlrig skulle kunna göra något dumt mot någon)

Det som det här experimentet visade var vilken makt vissa typer av omständigheter kan ha på vårt beteende. Under vissa omständigheter gör människor hemska saker mot andra, trots att de i vanliga fall aldrig skulle göra det.
I olika typer av gäng, hos supporters och olika typer av jobb som tex polis, säkerhetsvakter, soldater, fångvaktare, etc, är risken för att begå hemska handlingar, högre än vanligt, just pga omständigheterna.

Därför gäller det att ha koll på varför man gör saker, eftersom man blir så påverkad av situationen man är i. Man behöver ofta då ställa sig frågan om man gör något som egentligen är fel bara pga att omständigheterna säger till en att göra något (tex grupptryck)? 

MvH/Skolpsykologerna i Trosa